Φυτέψτε βολβούς την Άνοιξη !

Φυτέψτε βολβούς την Ανοιξη !

Σήμερα θα μιλήσουμε για κάποια λουλούδια που μπορείτε να χαίρεστε στον κήπο η το μπαλκονι σας και η καλλιέργεια τους ξεκινά από βολβό! Μέσα σε έναν τέοιο βολβό βρίσκεται εκκολαπτόμενο ένα φυτό με φύλλα, ρίζες και ένα υπέροχο λουλούδι. Οι βολβοί διαχωρίζονται σε δυο κατηγορίες τους φθινοπωρινούς που φυτεύουμε το φθινόπωρο για να τους χαρούμε τέλη χειμώνα – αρχές της Ανοιξης, οπως είναι οι διάσημες τουλίπες, τα ζουμπούλια οι νάρκισσοι, οι φρέζιες και οι ανεμώνες. Και οι ανοιξιάτικοι βολβοί που τους φυτεύουμε αρχές Ανοιξης για να τους χαρούμε προς τα τέλη αυτής όπως ντάλιες, ίριδες, αμαρυλλίδες, κάλλες, μπιγκόνιες και παιώνιες.

Προμηθευτείτε τους βολβούς που σας αρέσουν απο ένα γεωπονικό κατάστημα και προσέξτε να φαίνονται υγιείς, να είναι καλα αναπτυγμένοι και ολόκληροι χωρίς σαπίσματα. Αφιερώστε χρόνο στην επιλογή χρωμάτων που σας αρέσουν και πειραματιστείτε με διαφορους συνδυασμούς.

Καθώς η διάθεσή μας επηρεάζεται από τα χρώματα, καλό είναι, όταν φυτεύετε εποχικά, να συν­δυάζετε αρμονικά τα χρώματα.

Φυτέψτε τους βολβούς σας σε γλάστρες, ζαρντινιέρες ή ακόμα και στον κήπο. Αν προκειται για τον κήπο σας καθαρίστε τον απο τα αγριόχορτα στο σημείο που θα φυτέψετε και εμπλουτίστε το χώμα με κομπόστ και λίπασμα. Ακριβώς όπως και εμείς οι βολβοί ευδοκιμούν όταν τρέφονται καλά! Οπου και να τους φυτέψετε το πιο σημαντικό είναι να τους εξασφαλίσετε καλή στράγγιση. Στους περισσότερους βολβούς δεν αρέσει καθόλου η πολυ υγρασία γιατί μπορεί να σαπίσουν.

Αν φυτέψετε τους βολβούς σας σε γλάστρες οι ζαρνινιέρες τότε τα πράγματα είναι πιο απλά! Επιλέξτε ένα καλό χώμα. Αν θέλετε μπορείτε να το αναμίξετε και με λίγο περλίτη. Προτιμήστε ζαρντινιέρες μικρού η μεσαίου μεγέθους για να φυτέψετε τους βολβούς σε σειρές. Πολύ ωραία μπορείτε να τους ταιριάξετε και σε γαβάθες! Ας ξεκινήσουμε.

Βάζουμε στον πάτο της γαβάθας γεωύφασμα και στη συνέχεια προσθέτουμε λιγο ελαφρόπετρα. Γεμίζουμε με χώμα και τώρα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις φυτεύσεις.

Πώς φυτεύουμε τους βολβούς:

Το βάθος φύτευσης των βολβών εξαρτάται από το μέγεθός τους. Ο πιο απλός κανόνας που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι να μετρήσετε το ύψος του βολβού (άνω έως κάτω άκρη) και να τον φυτέψετε σε βάθος ίσο με το 2πλασιο του ύψους του. Για παράδειγμα, αν ένας βολβός έχει ύψος 5 εκ. τότε το βάθος φύτευσης ορίζεται στα 10εκ.

Η απόσταση που πρέπει να απέχουν μεταξύ τους δύο γειτονικοί βολβοί είναι ίση με την τιμή της διαμέτρου τους. Δηλαδή, αν οι βολβοί έχουν διάμετρο 2 εκ. ο καθένας θα πρέπει να φυτεύονται σε απόσταση 2-4 εκ. μεταξύ τους.

Τοποθετήστε τον βολβό μέσα στην τρύπα με το άκρο που θα δώσει τον βλαστό προς τα πάνω και το άκρο όπου βγαίνουν οι ρίζες προς τα κάτω.

* Η φύτευση των βολβών μπορεί να γίνει ευκολότερη με τη χρήση ενός ειδικού φυτευτηριού για βολβούς το οποίο φτιάχνει τρύπες αφαιρώντας ένα κομμάτι του εδάφους και το ξαναβάζει στη θέση του στη συνέχεια αφού πρώτα έχετε τοποθετήσει το βολβό στην τρύπα.

Αμέσως μετά το φύτεμα πιέστε το χώμα γύρω από τους βολβούς και ποτίστε το για να μουσκέψει. Το νερό θα πλύνει το χώμα γύρω από τους βολβούς εξαλείφοντας  και οι βολβοί θα αποκτήσουν καλή επαφή με το χώμα και την κατάλληλη υγρασία ώστε να αναπτυχθούν νέες ρίζες.

Το μυστικό για να είναι αποτελεσματικό το πότισμα των βολβών είναι να τους διατηρείτε υγρούς όταν βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης και στεγνούς όταν βρίσκονται σε αδράνεια. Μπορείτε απλά να αρχίσετε το πότισμα όταν τα πράσινα βλαστάρια εμφανίζονται πάνω από το έδαφος και να το περιορίσετε από τη στιγμή που το φύλλωμα αρχίζει να μαυρίζει μετά την ανθοφορία.

Όταν τα λουλούδια αρχίσουν να χαλάνε τα κόβουμε! Όμως δεν πειράζουμε τα φύλλα επειδή οι βολβοί μας θα τα χρειαστούν. Πιο συγκεκριμένα, αποθηκεύουν τις θρεπτικές ουσίες που θα τις χρειαστούν για να βλαστήσουν εκ νέου την επόμενη άνοιξη. Έτσι, όταν κόψουμε τα χαλασμένα λουλούδια αφήνουμε τα φύλλα απείραχτα και συνεχίζουμε τα ποτίσματα κανονικά.

Όταν τα φύλλα κιτρινίσουν και χαλάσουν τότε έχουμε πλέον δύο επιλογές:

ή  τους αφήνουμε εκεί που είναι για να ξανανθίσουν την επόμενη άνοιξη ή τους βγαζουμε τους καθαρίζουμε και τους αποθηκεύουμε σε εάν ξηρό και σκοτεινό σημείο μέχρι να τους χρησιμοποιησουμε ξανα του χρόνου.

Κολπάκι !

Για να γίνει πιο εύκολη η εξαγωγή τους από το έδαφος των βολβών , μπορούμε, πριν τους φυτέψουμε, να τους βάλουμε μέσα σε μία παλιά νάιλον κάλτσα και να αφήσουμε μία άκρη της έξω από το χώμα.

Σωτήρης Βρεττός – Γεωπόνος

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.