Φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα στο σπίτι

Φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα στο σπίτι

Ο σύγχρονος άνθρωπος που ζεί στις μεγαλουπόλεις περνάει περίπου 20 από τις 24 ώρες της μέρας του σε κλειστούς χώρους. Σπίτι, γραφείο, αυτοκίνητο, μέσα μαζικής μεταφοράς, εστιατόρια, καφετέριες, γυμναστήρια και πόσα ακόμα. Πολλοί νομίζουν ότι η ατμόσφαιρα στις πόλεις είναι μολυσμένη από τα καυσαέρια  και γι αυτό οχυρώνονται σε κλειστούς χώρους που αισθάνονται ότι είναι πιο καθαροί. Αυτό όμως είναι ένας μύθος..

Έχουν γίνει διάφορες έρευνες κατά καιρούς που αποδεικνύουν ότι το εσωτερικό του σπιτιού μας είναι  εώς και 10 φορές περισσότερο μολυσμένο από οτι το εξωτερικό περιβάλλον. Ο αέρας είναι στάσιμος και πολλές φορές δεν ανακυκλώνεται. Επιπλέον όλη αυτή η τεχνολογία μολύνει κι αλλό το εσωτερικό του σπιτιού μας. Άρα όλοι μας χρειαζόμαστε φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα στο σπίτι!

Η ΝΑΣΑ μελετώντας αυτό το θέμα έκανε πειράματα σε χώρους αεροσκαφών για να μετρήσει κατα πόσο τα φυτά εσωτερικού χώρου βοηθούν να καθαριστεί η ατμόσφαιρα. Πατήστε εδώ για να δειτε την ακριβή λίστα !!!

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν ήταν εκπληκτικά. Τα περισσότερα φυτά απέδειξαν ότι είχαν την ικανότητα να εξαλείφουν ουσίες όπως η φορμαλδεύδη, η βενζόλη και το τριχλωροαιθυλένιο. Μετά από αυτό δημιουργήθηκε μία λίστα με όλα τα φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να έχουμε καθαρό αέρα.

Ο κισσός, το φυτό που συμβολίζει τη φιλία και ο πόθος, το αναρριχόμενο αυτό φυτό, με το πλούσιο και μεγάλο φύλλωμα, σε σχήμα καρδιάς, μπορούν να εξολοθρεύσουν όλες τις χημικές ουσίες που διαχέουν τα ξύλα.

Το σπαθίφυλλο που είναι και ιδιαίτερα ανθεκτικό μπορεί να διακοσμήσει το σαλόνι ή την τραπεζαρία μας φιλτράροντας τον αέρα από τις αναθυμιάσεις των χρωμάτων, της κόλλας, του στόκου και των βερνικιών.

Φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα στο σπίτι

Στο μπάνιο, οι άσχημες μυρωδιές και οι αναθυμιάσεις αμμωνίας, μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο, εάν τοποθετήσουμε μία ζάμια. Ανθεκτικότατη και το μόνο που ζητάει είναι λίγο νεράκι κάθε 15-20 μέρες.

Στο υπνοδωμάτιο συγκεντρώνεται μονοξείδιο του άνθρακα, γιατί παραμένουμε εκεί πολλές ώρες, με κλειστά παράθυρα, με αποτέλεσμα να μην αερίζετε ο χώρος. Το λουλούδι της μεγαλοπρέπειας, η ορχιδέα, μπορεί να καθαρίσει την ατμόσφαιρα, όπως και το τυχερό μπαμπου , απορροφώντας έως και το 96% του μονοξειδίου του άνθρακα. Ανήκει και αυτό στην κατηγορία φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα στο σπίτι.

Φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα στο σπίτι

Σανσιβέρια (Sanseviera trifasciata)

Είναι γνωστό και σαν “γλώσσα της πεθεράς”. Εντυπωσιακό και επιβλητικό φυτό.Έχει σκληρά φύλλα που μοιάζουν με λόγχες και ορθώνονται στητά προς τα πάνω.

Λόγω της εύκολης ανάπτυξης και της ανθεκτικότητας σε έντομα και ασθένειες αποτελεί μία απο τις καλύτερες επιλογές για εσωτερικό χώρο. Πολύ ανθεκτική λύση για χώρους με λίγο φώς.

Τα σαρκώδη φύλλα τους απορροφούν την ακτινοβολία από τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα ασύρματα τηλέφωνα. Δεν της αρέσει το πολύ νερό, οπότε ποτίζουμε πολύ αραία, περίπου 1-2 φορές το μήνα.

Φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα στο σπίτι

* Καλό είναι να αποφεύγετε τα πιατάκια στον πάτο της γλάστρας για να εξασφαλίζετε καλύτερο αερισμό στη ρίζα αλλά και για να μην λιμνάζει το νερό και γεμίζει το σπίτι κουνουπια.

Δράκαινα, χαμαιδωρέα, σπαθίφυλλο, φίκος, ορχιδέα, πόθος και πολλά ακόμα βρίσκονται στη λίστα της ΝΑΣΑ… γιατί όχι και στο σπίτι σας..

Sotiris Vrettos

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.