Τα μυστικά της Ορχιδέας Σιμπίντιουμ

https://vimeo.com/166263612

Σε αυτό το επεισόδιο του Join Us στον Σκάι ο Σωτήρης Βρεττός μας μαθαίνει τα μυστικά της ορχιδέας Σιμπίντιουμ ! Μια ορχιδέα πολύ ανθεκτική που μπορεί να επιβιώσει έξω στον κήπο ή το μπαλκόνι μας !

Ορχιδέα Σιμπιντιουμ

Κατάγεται από τους πρόποδες των Ιμαλαιών ενώ γενικότερα φύεται μέχρι και τη Νοτιο Αμερική. Είναι πολύ εντυπωσιακό  λόγω του μεγέθους του αλλά και της ατελείωτης ποικιλίας των χρωμάτων του. Ανθεκτικότατο σαν φυτό αλλά και σαν άνθος. Αντέχει ζέστη, κρύο αλλά και ασθένειες! Όπου και να προσβληθεί συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ανθίζει. Αυτό το κάνει εύκολο στην συντήρηση και την καλλιέργεια, γι’ αυτό και είναι και από τις πιο δημοφιλείς ορχιδέες στην προτίμηση του κόσμου.

Τα άνθη δε, είναι τόσο σκληρά που μοιάζουν σαν κέρινα και μπορούν να διατηρηθούν από ένα έως και πέντε μήνες. Υπάρχουν  σε ατελείωτους συνδυασμούς χρωμάτων. Σήμερα μαζί με τις διασταυρώσεις έχουν σχηματιστεί πάνω από 10.000  διαφορετικές ποικιλίες.

Συγκριμένα στην Ελλάδα για το σιμπίντιουμ είμαστε πάρα πολύ τυχεροί γιατί είναι ένα φυτό που όπως θα λέγαμε «αγαπάει να ζει στην χώρα μας», γιατί το ευνοεί το κλίμα και έτσι χωρίς πολλές απαιτήσεις  μπορεί να καλλιεργηθεί  άνετα σε μπαλκόνια και σε κήπους. Η μόνη προστασία που θέλει είναι από τον πάγο και τον  άμεσο καυτό ήλιο.

Πιο συγκεκριμένα:

Θερμοκρασία: Η επιθυμητή θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 10-27 C. Το σιμπίντιουμ για να κάνει έναρξη παραγωγής λουλουδιών πρέπει η θερμοκρασία την νύχτα να μην υπερβαίνει τους 10 . Δηλαδή θέλει κρύο! Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα μέχρι και τους 5 δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στο φυτό και τα άνθη. Σε περίπτωση χαμηλότερης θερμοκρασίας θα πρέπει να το καλυψετε με αντιπαγετικό πανί ή να το μεταφερετε προσωρινα μέσα στο σπίτι.

Οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού ξεπερνώνται τοποθετώντας το φυτό κάτω από την σκιά κάποιου δένδρου, ή σε ένα δροσερό σημείο στο μπαλκόνι η τον κήπο μας. Φθινόπωρο και Άνοιξη οι θερμοκρασίες θεωρούνται ιδανικές για το φυτό.

Φωτισμός: Τα σιμπίντιουμ γενικά θέλουν να έχουν φως άλλα όχι άμεση επαφή με τον ήλιο. Χρειάζονται περίπου το 1/3 του ηλιακού φωτός. Τη περίοδο  μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου ο  πρωινός ή απογευματινός ήλιος δεν μας δημιουργεί πρόβλημα. Αλλά για όλο το υπόλοιπο διάστημα του χρόνου απαιτείται σκίαση.

Υγρασία –πότισμα: Το σιμπίντιουμ επιθυμεί μια υγρασία μεταξύ 55% και 70%. Κάτι που είναι φυσιολογικό για την χώρα μας. Το χειμώνα ποτίζουμε καθε 5 μέρες ενώ το καλοκαίρι μέρα παρα μέρα. Εάν κάνει πολύ κρύο μπορεί να μείνει απότιστο και μια ολόκληρη εβδομάδα. Εάν βάζετε τα χέρια σας στο υπόστρωμα και βλέπετε ότι είναι υγρό μην το ποτίζετε. Το φυτό είναι καλύτερα να είναι στεγνό από το να είναι βρεγμένο.

orchids

Λίπανση: Είναι ένα φυτό που απαιτεί πλούσια τροφή σε μικρές δόσεις ώστε να έχει και τη δύναμη να βγάλει αυτό το τόσο ωραίο λουλούδι . Την ίδια μέρα που θα πεσει και το τελευταίο λουλούδι ξεκινάμε λίπανση. Αρχίζουμε  αμέσως με ένα λίπασμα ανάπτυξης. Εάν είναι σε σκόνη διαλύουμε 5γρ σε ένα λίτρο νερό κάθε 15 μέρες. Εάν προτιμάτε τα κοκκώδη ρίχνουμε στη γλάστρα 1 κουταλάκι του γλυκού στα μικρά φυτά μέχρι και ένα κουταλάκι της σούπας περίπου στα μεγαλύτερα.  (συγκεκριμένα   OSMOCOTE PLUS 22-5-6-+ MgO+TE)

Ο τύπος αυτός λιπάσματος συνεχίζεται για τους 6 επόμενους μήνες. Στο επόμενο διάστημα για 5-6 μήνες και μέχρι να δούμε μπουμπούκι ρίχνουμε ένα λίπασμα πιο πλούσιο σε κάλιο για να ενθαρύνουμε την ανθοφορία. (το λίπασμα 11-33-57, με δοσολογία  5γρ διαλυμένα σε 1 λτ νερό.) Όταν δούμε σχηματισμένα τα μπουμπούκια πάνω στο φυτό σταματάμε το λίπασμα και ποτίζουμε κανονικά με σκέτο νερό. Εάν λιπαίνουμε κατά την διάρκεια της ανθοφορίας το αποτέλεσμα είναι να πέσουν γρηγορότερα τα άνθη. Η λίπανση ξεκινάει αμέσως μετά το τέλος της ανθοφορίας.

Υπόστρωμα – μεταφύτευση: Το φυτό πρέπει πάντα να βρίσκεται σε στενή γλάστρα ( δηλαδή να είναι εμφανές ότι είναι στριμωγμένο μες την γλάστρα) και αυτό γιατί όταν έχει χώρο βγάζει πολλούς ψευδοβολβούς και φύλλα και λιγότερα ή καθόλου άνθη. Δηλαδή η μεγάλη ανάπτυξη είναι εις βάρος της ανθοφορίας. Για αυτό η μεταφύτευση γίνεται κάθε 2-3 χρόνια σε ένα μόνο μεγαλύτερο μέγεθος γλάστρας.. Το υπόστρωμα που πρέπει να χρησιμοποιείται είναι ένα μέρος κοκοφοίνικα και 2 μέρη περλίτη. Μετά τα 8-10 χρόνια και αναλόγως την ανάπτυξη μπορούν να χωριστούν και σε μοσχεύματα για δημιουργία νέων φυτών.

orxidea_sibidium2

Ανθοφορία: Κάθε ποικιλία ανθίζει κάθε χρόνο την ίδια εποχή εκτός από ελάχιστες ποικιλίες που είναι δίφορες, ανθίζουν δηλαδή δύο φορές το χρόνο. Τα άνθη  διατηρούνται από 1-5 μήνες .Οι πρώιμες ποικιλίες στην Ελλάδα ξεκινούν να ανθίζουν από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο. Οι μεσαίες από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο και οι όψιμές από Απρίλιο έως Ιούνιο. Υπάρχουν δε δύο μεγέθη άνθους. Τα μεγάλα άνθη που λέγονται και standard και τα μικρά άνθη που λέγονται και mini.

Σωτήρης Βρεττός

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.