Συμβουλές για γαρδένιες

Συμβουλές για γαρδένιες και οξύφιλα !

Συμβουλές για γαρδένιες και άλλα οξύφιλα

Σήμερα θα μιλήσουμε για τα οξύφιλα φυτά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι πολυαγαπημένες μας γαρδένιες, οι καμέλιες, οι αζαλέες οι ορτανσίες, τα ροδόδεντρα και πολλά ακόμα.

Ειναι φυτά που  δίνουν στον κήπο ή τη βεράντα υπέροχα λουλούδια και καταπληκτικο άρωμα. Μπορεί να είναι απαιτητικές στη συντηρηση αλλά ταυτοχρονα αποτελούν και το σημαντικότερο στοίχημα για κάθε επίμονο κηπουρό.

Πόσες φορές έχετε πάρει μια γαρδένια και εκεί που όλα ειναι καλά και μοσχομυρωδάτα ξαφνικά κιτρινίζουν τα φύλλα, μαραίνονται τα μπουμπουκια και νομίζεις οτι ήρθε το τέλος της.. ? Και λές τότε τι μπορεί να έφταιξε ? τι έκανα λάθος ?

1ο και βασικό είναι το χώμα που χρησιμοποιούμε για να τη φυτέψουμε

Η ιστορία έχει ως εξής.. βρισκόμαστε στα μεγάλα δάση της Άπω Ανατολής οπου την φθινοπωρινή περίοδο όταν τα φυλλοβόλα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους στο έδαφος, αυτά αποδομούνται και αλλάζουν το Ph κάνοντας το πιο όξινο… Εκεί ακριβώς σε αυτά τα φυλλοχώματα βρίσκουν το τέλειο υπόστρωμα για να αναπτυχθούν  όλα αυτά τα φυτά που γνωρίζουμε και αγαπάμε..

Έτσι πριν πολλά χρόνια κάποιοι πολυταξιδεμενοι ναυτικοί σε συνεργασία με κάποιους έμπειρους γεωπόνους, τα έφεραν και τα καλλιέργησαν στα φυλλοχώματα του Πηλίου πιστεύοντας ότι εκεί θα βρουν το αντίστοιχο περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν. Ορτανσίες, αζαλέες, ροδόδεντρα και καμέλιες προσαρμόστηκαν μια χαρά και έγιναν σύντομα αγαπημένα φυτά.

Με λίγα λόγια τα οξύφιλα ευδοκιμούν σε χώμα όξινης σύστασης.. οπότε και εσείς θα πρέπει να προμηθευτείτε το κατάλληλο ΚΑΣΤΑΝΟΧΩΜΑ !

Για παράδειγμα ένα καλό καστανόχωμα αποτελείται από 65% ξανθιά τύρφη, 15% μαύρη τύρφη, compost για τα θρεπτικά, άμμο ποταμίσια για καλή στράγγιση , λίπασμα και το πιο σημαντικό .. το ph του πρέπει να κυμαίνεται απο 4,5-6 ! ( δείχνει με ph μετρο)

* Προσοχή μακρια απο συνταγές με κοπριά γιατι ανεβάζει το PH του εδάφους !!

2ο και σημαντικότατο είναι το λίπασμα που πρεπει να της δίνετε

Σαν ανθοφόρο φυτό που είναι προτιμούμε εξειδικευμένα λιπάσματα υγρά ή υδατοδιαλυτά πιο πλούσια σε Κ που ειναι απαραίτητο συστατικό για καλή ανθοφορία. Ενδιάμεσα και όχι ταυτόχρονα με τη λίπανση χρειάζεται προσθήκη σιδήρου σε χηλική μορφή. Στοιχείο απαραίτητο στα όξινα εδάφη !!

* δείχνει εφαρμογή σιδηρου

3ο και σημαντικότατο είναι η θέση

Σαν φυτό με καταγωγή την Απω Ανατολή και συν το γεγονός ότι ευδοκιμει κάτω από  δέντρα , .. θα πρεπει εδώ να της βρείτε μια θέση με δροσιά και ελαφριά σκιά. Δεν της αρέσει καθόλου η απευθείας έκθεση στον ήλιο. Ειδικά το καλοκαιράκι θέλουμε σκια και ίσως ένα ελαφρύ δρόσισμα στα φύλλα της το απογευμα. Με αυτή την τεχνική μπορεί να πετύχετε και το άνοιγμα των μπουμπουκιών μέσα στον καυσωνα..

4ο Πότισμα

Η σχέση της γαρδένιας με το νερό είναι ιδιαίτερη. Απεχθάνεται το στάσιμο νερό στο πιατάκι και δεν αντέχει καθόλου την ξηρασία. Το χώμα πρέπει να είναι πάντα ελαφρά νοτισμένο. Η επιφάνειά του πρέπει να είναι υγρή όταν την αγγίζουμε..

Άλλη μία παραξενιά της γαρδένιας είναι ότι δεν τα πάει καθόλου καλά με το χλώριο που περιέχει το νερό που πίνουμε. Επίσης δεν της αρέσουν καθόλου και τα άλατα. Είπαμε είναι εκλεκτική…Γι αυτό την ποτίζουμε μια φορά την εβδομάδα με νερό απιονισμένο ή φιλτραρισμένο από κανάτα. Και για να την απογειώσουμε μπορουμε να ψεκάσουμε και τα φύλλα της με το ίδιο νερό.

Κολπάκι! Κάθε τόσο προσθέστε λίγο ξύδι στο ποτιστηρι σας και ποτίστε τη γαρδένια. Υπολογίστε στα 2 λίτρα νερό ένα κουταλάκι του γλυκού. Αυτο το κόλπακι θα κατεβάσει το ph του χώματος και θα κάνει τη γαρδένια σας ευτυχισμένη!

Sotiris Vrettos

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.