Βιολογικά προιόντα

Βιολογικά προιόντα … γιατι να τα προτιμήσω ;

Τι είναι τα βιολογικά? Με απλά λόγια βιολογικά είναι τα προιόντα που δεν επιβαρύνουν τον πλανήτη γιατί παράγονται με φυσικές και φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες. Για την παραγωγή τους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα και ορμόνες.

Πλεονεκτήματα: Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι είναι πιο υγιεινά αφού αναπτύσσονται με φυσικούς τρόπους με αποτέλεσμα να περιέχουν περισσότερες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία σε σύγκριση μα τα συμβατικά. Επιπλέον δεν έχουν υπολείμματα βλαβερών ουσιών, νώ είναι πιο νόστιμα και μυρωδάτα.

Μειονεκτήματα: Τα μειονεκτήματα τους είναι το αυξημένο κόστος και η μη ύπαρξη μεγάλης ποικιλίας. Σίγουρα όμως τα μειονεκτήματα αυτά μοιάζουν πολύ μικρά μπροστά στα σημαντικά του οφέλη.

Πως ξέρω ότι ένα προιόν είναι βιολογικό και πως τα ξεχωρίζω από τα συμβατικά? Τι πρέπει να προσέξω?

Για να είμαστε σίγουροι ότι τα προιόντα που αγοράζουμε είναι βιολογικά πρέπει να κοιτάμε πάνω στην ετικέτα για το ειδικό σήμα από τους ελλεγτικούς φορείς που το πιστοποιεί. Έτσι είμαστε σίγουροι ότι έχει παραχθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ευρωπαικής νομοθεσίας για τα βιολογικά προιόντα και έχουν γίνει οι σχετικοί έλεγχοι. Οι έμποροι βιολογικών φρούτων και λαχανικών πρέπει να διαθέτουν την ειδική άδεια. Για αν είστε βέβαιοι προτιμήστε ειδικά πιστοποιημένες βιολογικές λαικές και βιολογικά καταστήματα.

Τα βιολογικά ένα έμπειρο μάτι μπορεί να τα ξεχωρίσει σχετικά εύκολα. Συνήθως η όψη τους δεν είναι το ίδιο ελκυστική με τα συμβατικά. Και αυτό γιατί μπορεί να έχουν σημαδάκια από έντομα και μικροπροσβολές από ασθένειες ή να έχουν μικρότερο μέγεθος. Υπερτερούν όμως σχεδόν πάντα στο άρωμα αλλά και στη γεύση.

Αποφεύγουμε να αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής αν δεν είναι απαραίτητο ακόμη και αν είναι βιολογικά. Κάθε εποχή υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε  λαχανικά και φρούτα που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας.

Τα βιολογικά είναι πιο ακριβά συνήθως, γιατί υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος καταστροφής τους από εχθρούς και ασθένειες, παράγονται μικρότερες σοδειές και απαιτούν περισσότερο κόπο αλλά σίγουρα το αξίζουν.

Προσοχή δε δαιμονοποιούμαι τα προιόντα που σε κάποιο στάδιο της ζωής τους δέχτηκαν τη χρήση φαρμάκων ή υπέστησαν κάποια χημική επεξεργασία. Ακόμη και αυτά αν έχουν γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές που υπάρχουν, ο οργανισμός μας δε θα υποστεί συνέπειες. Με λίγα λόγια νομίζω ότι πρέπει να είμαστε υπέρ της κατανάλωσης προιόντων που έχουν υποστεί τους απαραίτητους ελέγχους για την τήρηση των κανόνων καθ όλη τη διάρκεια παραγωγής τους, είτε αυτά είναι βιολογικά είτε συμβατικά. 

Σίγουρα όμως στην καρδιά μας έχουμε τα βιολογικά σε πρώτη θέση παρά το υψηλότερο κόστος αφού τα οφέλη για τον οργανισμό μας είναι ανυπολόγιστα.

 

Sotiris Vrettos